Passgage logosu tamamen beyaz yazı ve beyaz simgeden oluşuyor
Şirket içindeki insan kaynakları operasyonlarını yöneten CHRO’lar tüm organizasyonel seviyelerde yönetimsel karar verme kalitesini artırmalıdır.
Bu İçeriği Paylaş

Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır? 

Passgage Content Team

Passgage Content Team

İçerik Başlıkları

İş hayatında yer alan pek çok kişinin merak ettiği konulardan biri yıllık izin ücreti hesaplamasıdır. Yıllık izin İş Kanunu’na göre personelin her sene kullandığı, belirli günleri kapsayan dinlenme hakkıdır. Beraberinde gelen yıllık izin ücreti ise çalışanın senelik dinlenme hakkı boyunca maaşından kesilmeyen hak edişidir. Bu noktada senelik izinde çalışanların yıllık izin ücreti günlük olarak hesaplanır ve maaşına yansır. Peki, yıllık ücretli izin kullanmak için gereken şartlar neler? Yıllık izin ücreti hakkında merak ettiğiniz tüm detayları sizler için derledik.

Yıllık İzin Ücreti Nedir?

Yıllık izin ücreti personellerin İş Kanunu kapsamında her sene gelir kaybı olmaksızın sayılı günler dinlenme hakkına sahip olması olarak ifade edilebilir. Çalışanlar, kurumlarındaki kıdem yılına göre her sene belirli süre izin hakkından yararlanır. Bu tatil kapsamında da gelirlerinde herhangi bir azalma meydana gelmez. Günlük ücret üzerinden izin hakkı süresince elde edilen toplam tutar çalışanın maaş hesabına yatırılır.

Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Yıllık izin ücreti çalışanın toplam aylık maaşının 30 güne bölüştürülmesi sonucunda günlük brüt ücretinin belirlenmesi ile hesaplanır. Örneğin; aylık 90000 TL maaş alan bir personelin günlük brüt ücreti 3000 TL olarak belirlenir. 

Çalışanların günlük brüt ücreti belirlendikten sonra toplam izin süresi ile çarpılarak toplam tutar hesaplanır. Her personelin yıllık ücretli izin süreleri kıdemine göre belirlenir. Eğer çalıştığınız kurumda 5 yılı doldurmadıysanız yasal olarak size tanınan yıllık izin günü en az 14 gündür. Ancak kıdem yılı olarak çalışma süreniz 5 ile 15 sene arasında ise en az 20 gün izin hakkınız var. Çalıştığınız kurumda 15 yılı geçtiyseniz en az 26 günlük senelik izne çıkabilirsiniz.

Yıllık ücretli izin hesaplama işleminde ilk olarak maaşınıza göre günlük brüt ücret hakkınız belirlenir. Kıdem süresine göre de yıllık izin hakkınız (14, 20 veya 26 gün) tespit edilir. Günlük brüt ücret ile yıllık izin sürenizi çarparak yıllık izin ücretini hesaplayabilirsiniz. Örneğin; günlük brüt ücreti 3000 TL olan bir personel senelik 14 gün izne çıkıyorsa 14 x 3000 = 42000 TL yıllık izin ücreti alır.

Kullanılmayan Yıllık İzin Ücreti Hesaplama

Kullanılmayan yıllık izin ücreti genellikle işten ayrılırken karşılaşılan bir durumdur. İşten ayrılma durumunda çalışma süresi boyunca kullanılmayan toplam izinler personele ödenir. Çalışanın son brüt maaşı üzerinden kullanılmayan yıllık izin ücreti hesaplanır. Son brüt maaşının toplam tutarı 30’a bölünerek günlük brüt ücret belirlenir. Eğer personel çalışma süresi boyunca toplam 50 gün izin kullanmamışsa 50 x günlük brüt ücreti ile alması gereken yıllık izin ücretinin tutarını hesaplayabilir. 

Yıllık Ücretli İzni Kullanabilmek için Şartlar Nelerdir?

Yıllık ücretli izin kullanmak için İş Kanunu kapsamında çalışanın bazı şartları sağlaması gerekir. İş Kanunu’nun 53.maddesinde yer alan ibareye göre deneme süresi de dahil olmak üzere bir personelin yıllık izne çıkması ve bu sürede ücret alması için kurumunda en az 1 yılı tamamlamalıdır.

Yıllık Ücretli İzin ile Ücretsiz İzin Arasındaki Fark Var Mı?

Yıllık ücretli izin; çalışana yasal hakları kapsamında senelik olarak tanımlanan tatil süresinde alması gereken bir hak ediştir. Ancak ücretsiz izin yasalara göre, yıllık izin süresini dolduran çalışanların bazı özel sebeplerden ötürü daha fazla izin yapması durumundan kaynaklanır. Çalışan, normal yıllık iznini doldurduğu için bu süreyi aşan günler için ücret almaz. Ancak normal yıllık izin süresinde ise çalışanın maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz. Ücretsiz izin tutarı ise çalışanın maaşından kesilir.

Yıllık İzin Ücreti Şartları ve Dikkat Edilmesi Gerekilen Hususlar

Yıllık izin ücreti şartlarından faydalanmak istiyorsanız kurumunuzda deneme süresiyle birlikte en az 1 yılı doldurmalısınız. Bu noktada yıllık izin ücreti için dikkat etmeniz gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yıllık izin ücreti kıdem yılına göre belirlendiği için 5 yıldan fazla çalışanlarda 14 gün, 6 ve daha fazla çalışanlarda ise 20 gün üzerinden hesaplanır.
  • Kullanılmayan yıllık izin ücretinde zaman aşımı 5 yıldır. Bu süre içinde kullanmadığınız izin ücretlerini talep etmelisiniz.
  • Mevcut işinden herhangi bir nedenle ayrılan işçi veya personelin içerde kullanmadığı yıllık izinleri varsa İş Kanunu’na göre istifa etmiş olsa dahi bu tutar tarafına ödenmelidir.
  • Yıllık izin ücreti ödemesi, personel senelik izne çıkmadan önce hesaplanarak peşin olarak gerçekleştirilmelidir.
  • Birikmiş yıllık izin ücreti kullanılmayan toplam günler üzerinden hesaplanarak çalışana ödenmelidir. Yıllık izin ücretinde zamanaşımı ise 5 yıldır.

Çalışanların işe alımı veya iş akdinin sonlandırılması, hakediş ücretlerinin hesaplanarak ödenmesi gibi pek çok işlem iş yükünüzü artırıyor olabilir. Passgage’in sunduğu İK uygulaması ile tüm süreci takip edebilir, zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz.

Kaynaklar

Popüler İçerikler
Bizi Takip Edin
Popüler İçerikler