Passgage logosu tamamen beyaz yazı ve beyaz simgeden oluşuyor
yapılan araştırmalar çalışanların %76'sının düzenli, en azından aylık performans değerlendirmeleri ve geri bildirimleri almak istediğini ortaya koyuyor
Bu İçeriği Paylaş

Performans Değerlendirme İçin İpuçları ve En İyi Uygulamalar

Passgage Content Team

Passgage Content Team

İçerik Başlıkları

Günümüzde değişen iş süreçleri ile insan kaynağını yönetmek her zamankinden zorlu ve bir o kadar da kritik hale geldi. Artık işverenlerin çalışanlardan olduğu gibi çalışanların da şirketlerden beklentileri var. Karşılıklı bu beklentilerin temelinde ise insan kaynakları profesyonellerinin başlıca görevlerinden biri olan performans değerlendirmeleri yer alıyor. Kriterlerinin açık olması, hızlı ve etkili geri bildirim araçları, yerinde müdahale gibi kritik noktalar performans değerlendirme süreçlerinin her iki taraf için de verimliliği teşvik eden bir araç olarak kullanılmasını sağlıyor. Performans değerlendirme bu kadar önemliyken şirketler neden etkili sistemler kurmakta sınıfta kalıyor. Gelin bu yazımızda bu sorunun cevabına birlikte bakarak performans değerlendirmeyi nasıl daha etkili hale getirebileceğinize dair ipuçlarına göz atalım.

Performans Değerlendirme Nedir?

Performans değerlendirme, çalışanların şirket içindeki pozisyonlarına, görev tanımlarına ve yıllık hedefleri doğrultusunda performansının belirli ölçülmesi, analiz edilmesi ve geri bildirim sağlanması sürecidir. Şirketlerin verimliliğini artırma noktasında önemli bir araç olan performans değerlendirmeleri çalışanların güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerini belirlemeye yardımcı olurken şirketin de zamanında müdahalelerle hedeflerine daha hızlı ulaşmasını sağlamaktadır.

Performans Değerlendirme Yöntemleri?

Şirketlerin hedefleri ve yapıları doğrultusunda kullanılabilecek çeşitli performans değerlendirme yöntemleri bulunmaktadır. Kullanılan farklı metotlar arasında 360 derece geri bildirim, hedefe dayalı değerlendirme, yetkinlik tabanlı değerlendirme gibi yöntemler yer alır.

360 Derece Geri Bildirim:

Bir çalışanın performansının, farklı hiyerarşik seviyelerdeki birçok kişi tarafından değerlendirildiği bir süreçtir. Bu kişiler genellikle çalışanın yöneticileri, meslektaşları, altında çalışanlar ve bazen de müşteriler veya tedarikçiler olabilir. Bu yöntemin temel amacı, çalışanın performansına kapsamlı bir bakış açısı sağlamak ve farklı perspektiflerden geri bildirim alınmasını sağlamaktır.

Hedefe Dayalı Değerlendirme:

Çalışanların belli bir dönem içinde ulaşmaları beklenen önceden belirlenmiş hedeflere ne derece ulaştıklarının değerlendirilmesidir. Bu yöntem, çalışanların performansını somut, ölçülebilir hedefler üzerinden değerlendirerek, net sonuçlar elde etmeyi hedefler.

Yetkinlik Tabanlı Değerlendirme:

Yetkinlik tabanlı değerlendirme, çalışanların belirli yetkinlikler açısından performansını değerlendirir. Bu yetkinlikler, işin gerektirdiği beceri, bilgi ve davranışları içerebilir. Bu yöntem, çalışanların işle ilgili temel yetkinliklerini ve bu yetkinliklerin iş performansına olan katkısını değerlendirmeyi amaçlar.

Performans Değerlendirme Amacı Nedir?

Performans değerlendirmenin temel amacı, çalışanların performansını objektif bir şekilde değerlendirmektir. Performansları değerlendirilen ve bu doğrultuda geri bildirim alan çalışanların verimliliği artmaktadır. Nitekim yapılan araştırmalar çalışanların %76’sının düzenli, en azından aylık performans değerlendirmeleri ve geri bildirimleri almak istediğini ortaya koyuyor(Truqu). Çünkü daha iyisi için onları yönlendirmek şirketin verimliliğini artırırken aynı zamanda çalışanların kariyer yolculuklarına rehberlik etmekte ve onların gelişimlerini desteklemektedir.

Performans Değerlendirme Kriterleri Nelerdir?

Performans değerlendirme kriterleri kişilerin pozisyonlarına, şirketlerine ve hatta sektörlerine göre değişiklik göstermektedir. Etkili bir performans değerlendirme yönteminin de sırrı hedefler doğrultusunda özelleştirilerek aksiyon alınmasıdır. Örneğin farklı konumlarda faaliyet gösteren mağazaların müşteri portföyleri farklıyken burada görevli satış görevlilerinin aynı satış hedefine sahip olması beklenmemelidir.

Passgage mobil uygulaması ile kurumunuzun amaçları doğrultusunda hedefler oluşturarak kurum kültürünüze uygun yepyeni bir performans yönetim sistemi oluşturabilirsiniz.

Etkili Bir Performans Değerlendirme Süreci Nasıl Yapılır?

Etkili bir performans değerlendirme süreci, açık iletişim, anlamlı geri bildirim ve objektif değerlendirme kriterlerine dayanmalıdır. Ayrıca performans değerlendirmeleri sık periyodlarla düzenli olarak yapılması çalışanların gelişimi için olumlu bir ortam oluşturacaktır.

Standart performans takip yazılımlarının aksine Passgage mobil uygulama ile en güncel ve doğru veriyi sağlıyoruz. Bu sayede çalışanlarınızın performanslarını kısa periyodlarla değerlendirebilir ve doğru müdahalelerde bulunabilirsiniz.

Performans Değerlendirmede Sık Yapılan Hatalar

Performans değerlendirmelerde sıkça yapılan hatalar arasında subjektif değerlendirmeler, yetersiz geri bildirim ve net olmayan hedefler bulunmaktadır. Belirsiz kriterler, yılda bir veya iki kez anca yapılan seyrek değerlendirmeler, güncel olmayan veriler ve yetersiz geri bildirimler performans değerlendirme süreçlerini olumsuz etkileyen başlıca faktörlerdir.

Passgage’in etkili performans değerlendirme için geliştirdiği anımsatıcı modülü ile anlık bildirimler gönderebilir, bu sayede hataların önüne geçerek, daha adil ve etkili bir değerlendirme süreci sağlayabilirsiniz.

 Teknolojinin Performans Değerlendirmedeki Rolü

Performans değerlendirmelerinde öne çıkan noktalardan biri yukarıda da bahsettiğimiz gibi çalışanlara anlık geri bildirim sağlayarak zamanında müdahale edebilmek. Nitekim yapılan araştırmalar performans yönetiminde geç kalınmış müdahalelerin verimliliği %66 oranında düşürdüğünü ortaya koymaktadır (Betterworks).

Bundan yola çıkarak geliştirilen Passgage mobil uygulaması gerçek zamanlı veriyi işleyerek, anlık kontrol ve erişim sağlayarak verimliliği üst seviyeye çıkarmaktadır. Siz de etkili bir performans değerlendirme sistemi ile hedeflerine ulaşın.

Referanslar:

Truqu “Expectations performance management in 2017”.

Betterworks2023 Global HR Research Report”.

 

 

Popüler İçerikler
Bizi Takip Edin
Popüler İçerikler