Günümüzde hem büyük şirketler hem de küçük ve orta büyüklükteki firmalar sektörde ve müşterilerinin gözünde itibar sahibi olmayı önemsemek durumundadır. Zira rekabetin güçlü olduğu ve paydaşların bir hayli fazla sayıda olduğu iş dünyasında güven, aidiyet ve sadakat elde etmek ticari başarının olmazsa olmazları arasında. Şirketlerin itibarı temel olarak ortaya konulan faaliyetler ve başarılarla inşa edilirken kurumsal itibarın daha görünür olması, sürdürülebilir hâle gelmesi ve sistematik bir şekilde analiz edilebilmesi için uygulanabilecek yöntemler vardır. Eğer siz de kurumsal itibar konusunda merak sahibiyseniz gelin kurumsal itibarın tanımını, önemini, nasıl oluşturulup geliştiğini, yönetimini ve ölçümünü birlikte inceleyelim.
İçerik Tablosu
Kurumsal İtibar Nedir?
Kurumsal itibar, bir şirketin sektör paydaşları, iş ortakları ve müşterileri arasında gördüğü değer, saygı, sadakat, güven ve aidiyet duygularının bir arada değerlendirilmesiyle oluşan ve şirketin başarı potansiyelini geliştiren bir kavramdır. Kurumsal itibara sahip olmak isteyen şirketler, hem temel faaliyetlerini doğru biçimde sürdürüp başarılı olmalılar hem de kurumsal itibarlarını geliştimelerine yardımcı olacak unsurları doğru bir iletişim ile göz önünde bulundurmalılar. Zira kurumsal itibarın doğru bir şekilde inşa edilmesi çok yönlü bir çalışma ile mümkün olabilir ve profesyonelce hareket etmeyi gerektirir. Bu bağlamda doğru adım atan şirketler, kurumsal itibarı oluşturan tüm unsurları değerlendirerek hareket etmeyi kendilerine ilke edinirler ve kapsamlı bir yaklaşım ile hareket ederler.
Neden Kurumsal İtibar Önemlidir?
Günümüzde iş dünyasının şartları bireyler açısından olduğu gibi kuruluşlar ve şirketler açısından da son derece zorlu. Her sektörde yüzlerce şirketin birbirleriyle kuvvetli bir biçimde rekabet ettiği iş dünyasında pazar payını büyütmek kadar pazardan alınacak payı büyütmek de bir hayli önemli. Bunun bilincinde olan şirketler, sektördeki rekabet ortamında kendilerini ön plana çıkarabilmek için kurumsal itibar oluşturmaya ve geliştirmeye gayret ederler. Kurumsal itibar yalnızca sektördeki kurumsal imaj açısından değil personeller açısından da önemlidir. Zira kurumsal itibarı gelişmiş şirketler daha nitelikli personeller istihdam edebilir ve şirket aidiyetini sürdürülebilir kılabilir. Bu da uzun vadede şirketin personel yapısının daha özverili ve nitelikli hâle gelmesini kolaylaştırır.
Kurumsal İtibar Nasıl Oluşturulur?
Şirketler için kurumsal itibar oluşturmanın birkaç unsuru vardır. Eğer kurumsal itibar bileşenleri nelerdir sorusunun yanıtını arıyorsanız sektör paydaşlarının ve bireylerin dikkatini çekmek için şunları yapabilirsiniz:
- Şeffaf bir kurumsal ve finansal yapı oluşturun. Faaliyet raporlarınızı ve analizlerinizi kurumsal mecralar üzerinden paylaşın.
- Ürün ve hizmet kalitesine önem verin. Yaptığınız üretimi ya da hizmeti bütün nitelikleriyle müşterileriniz için olumlu bir deneyime dönüştürün.
- Çalışanlarınızı mutlu etmek ve potansiyel çalışanlarınızın ilgisini çekmek için çalışmalar yürütün.
- Güçlü bir iletişim ağına sahip olun. Hem sosyal medyayı hem de müşteri ilişkileri yönetimini doğru bir şekilde inşa edin.
Kurumsal İtibarı Geliştirmek için İpuçları
Şirketler için kurumsal itibarları etkileyen faktörler ve temel hususlar arasında şunlar ön plana çıkar:
- Müşteri odaklı ve çözüm odaklı yaklaşımlarla memnuniyeti ön planda tutun.
- Kurumunuza yönelik soru ve geribildirimleri hızlı bir şekilde yanıtlayın.
- Şirketinizin finansal yapısını doğru bir şekilde yönetin ve istikrarlı bir başarı elde etmeye çalışın.
- Şirketinizin satış, pazarlama, istihdam ve hukuk süreçlerini standartlara uygun ve şeffaf bir şekilde sürdürün.
Kurumsal İtibarın Yönetimi
Kurumsal itibar yönetimi nedir sorusunun yanıtını bulmak; doğru ve etkili bir şekilde sürdürmek için profesyonelce yaklaşmakta, gerekirse profesyonel uzmanlarla çalışmakta yarar var. Zira kurumsal itibar nasıl kazanılır sorusunun yanıtını bulmak, yenilikleri takip ederek ve çağın gerekliliklerini anlayarak mümkün olur. Bir örnekle açıklamak gerekirse bundan yirmi yıl önce sosyal medya gibi bir unsurun kurumsal itibar çerçevesinde bir anlamı yoktu, bundan yirmi yıl sonrasında ise sosyal medyayla birlikte yapay zekânın ve dijital dünyadaki yeni gelişmelerin etkisi önem kazanacak. Kurumsal itibar yönetiminde doğru adımlar atmak için köklü geleneklerin ve oluşturulan kültürün canlı tutulması adına çağa ayak uydurulması ve yeni nesil yöntemlerin var olan kültüre entegre edilmesi son derece önemlidir.
Kurumsal İtibarın Ölçümü Nasıl Yapılabilir?
Kurumsal itibarın ölçümü, bu bağlamdaki hedef kitlelerden elde edilecek geri dönüşler göz önünde bulundurularak sağlanabilir. Örneğin çalışan memnuniyeti ve müşteri memnuniyeti için anketler yaparak kurumsal itibarınızın durumu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bununla birlikte iş dünyasında sektör analizi ve kurum analizi yaparak ortaya bir değerlendirme koyan bağımsız kuruluşlar da kurumsal itibarınızı belirli parametreler ve endeksler üzerinden ortaya koyabilir.
Eğer çalışanlarınız üzerinde bir kurumsal kültür ve aidiyet oluşturarak kurumsal itibarınızı geliştirmek istiyorsanız hemen Passgage’in uyumlu, yeni nesil ve çözüm odaklı hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Siz de etkili bir İK uygulaması ve yazılımı ile kurumsal itibarınızı güçlendirmek istiyorsanız hemen iletişime geçin!