Passgage logosu tamamen beyaz yazı ve beyaz simgeden oluşuyor
İşe alımda yapay zeka kullanımına ilişkin 7 önemli madde
Bu İçeriği Paylaş

7 maddede işe alırken yapay zeka

Passgage Content Team

Passgage Content Team

İçerik Başlıkları

İşe Alımda Yapay Zeka’nın Gücü! Passgage ile işgücü yönetiminizi geliştirin. İşe Alımda Yapay Zeka’nın Faydaları ve Kullanım Alanları hakkında her şeyi öğrenin.

Yapay zeka evimizi süpürüyor, sorularımızı cevaplıyor. Ama hep bir şeyler eksik kalıyor.

Yapay zekayı işe alım sürecine dahil ederken önemli adayları gözden kaçırmadığınızdan emin olmanız için birkaç öneri sunuyoruz.

1. Farklı Veriler Sağlayın

Yapay zeka elbette çok zeki! Fakat unutmayın ki teknolojinin istediğiniz şekilde işleyebilmesinin en kritik yanı sahip olduğu veriler. Bu yüzden yapay zekanızı olabildiğince çok yeni insanla tanıştırmalısınız. (Hayır, iş çıkışı buluşmalarınıza bilgisayarınızı da götürmekten bahsetmiyoruz.)

Yapay zekanızın kaynak verileri ne kadar farklı ırktan, cinsiyetten, statüden insanı içeriyorsa işe alım sürecindeki kararları da o kadar kapsayıcı ve adil olacaktır. Çeşitlilik eğitimi işe alım uzmanları için olduğu kadar yapay zeka için de gerekli.

2. Sistemin Düzenli Kontrolü

Yapay zekanın da herkes gibi ara sıra “İyi misin?” diye sorulmaya ihtiyacı olabilir. Sistemin düzenli aralıklarla test edilmesi ve işleyişin gözden geçirilmesi, işe alım sürecinin adil bir şekilde işlediğini kontrol etmek için önemli. Ufak tefek teknik hataların büyük fırsatlar kaçırmasını istemeyiz.

3. Şirket Dışından Uzmanları Sürece Dahil Edin

Sürekli irdelenen meselelerin içinde kaybolduğunuz anları hatırlayın. Aynı şey aslında tüm iş süreçleri için de geçerli.

Şirket dışından gelen yapay zeka uzmanları, sisteminize dışarıdan bir gözle bakabilirler. Dolayısıyla başkalarının göremediği şeyleri görebilirler. Dış denetçiler sayesinde hem önemli detayları gözden kaçırmadığınızdan emin olur hem de kuruluşunuzun işe alımlarda adil olmayı önemsediğini gösterebilirsiniz.

4. İşe Alım Uzmanlarını Sürece Dahil Edin

Yapay zeka her ne kadar işe alım süreçlerine çok önemli katkılar sağlasa da, (en azından şimdilik) nihai kararları insanların vermesi önemli.

İnsanlar duyguları yapay zekanın belki de hiçbir zaman anlayamayacağı şekilde anlar. Bu nedenle daha anlayışlı seçimler yapabilirler. Bir adayın şirket kültürüne uyup uymadığı, iletişim becerileri ya da bazen yalnızca kibarlığı gibi önemli detaylar yapay zeka tarafından ölçülemez.

5. Kör İşe Alım Tekniği

Kör İşe Alım Tekniği (Blind Hiring), işe alım sürecinde adayların cinsiyet, yaş, etnik köken, adres, eğitim gibi önyargı oluşturabilecek kişisel bilgilerini özellikle gizleyerek, yetenekleri ve deneyimlerini öne çıkarmayı amaçlayan yeni bir yaklaşımdır.

Kör işe alım, yapay zekanın sebep olabileceği önyargıyı azaltmanın bir yolu olarak da kullanılabilir. Bu tekniği yapay zekanın işe alım sürecine dahil ederek odağı yeniden düzenlemek mümkün. Klasik İK çalışanları için ilk seferde riskli duyulabileceğinin farkındayız. Ancak şaşırtıcı derecede faydasını görebilirsiniz. Bizce denemeye değer!

6. Adaylarınızdan Geri Bildirim İsteyin

Yüzünüzü masanın diğer tarafındaki koltuğa dönün ve başvuru sahiplerine yapay zeka sistemi ile ilgili deneyimlerini sorun. Onların geri bildirimleri hem sistemi daha faydalı hale getirmeye birinci elden yardımcı olur hem de potansiyel çalışanlarınıza adil ve kapsayıcı olmayı önemsediğinizi gösterir.

7. DEI Panosu Oluşturun

Görselliğe dökmek her zaman işleri kolaylaştırır! DEI panosu, şirketin çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık uygulamalarının ve sonuçlarının görsel temsilini sağlayan bir arayüzdür. Bu pano ırk, yaş, cinsiyet ve daha fazlası gibi alanlardaki ilerlemeyi takip edebilir. Böylelikle yapay zekanın işe alım sürecinde adil bir süreç işletmesini kolaylaştırabilir.

Kaynak:

Ongig, “7 Helpful Strategies to Avoid AI Bias in Recruitment”

Popüler İçerikler
Bizi Takip Edin
Popüler İçerikler