Passgage logosu tamamen beyaz yazı ve beyaz simgeden oluşuyor
Bu İçeriği Paylaş

İş Arama İzni Nasıl Hesaplanır ve Nasıl Alınır?

Passgage Content Team

Passgage Content Team

İçerik Başlıkları

İşi bırakma veya işten çıkarma durumlarında, hem çalışan hem de işveren bazı yükümlülüklere sahiptir. İşverenin yeni bir çalışan bulması, çalışanın ise yeni bir iş bulması gerekir. Bu durumda iş arama izni, her iki taraf için de önem kazanır. İş arama izni sayesinde taraflar belli haklara da sahip olur. Siz de iş arama izni nasıl hesaplanır, nasıl alınır, başvuru nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsanız yazının tamamına göz atabilirsiniz.

İş Arama İzni Nedir?

Yeni iş arama izni, çalışanların mevcut işlerinden ayrılmayı düşündükleri dönemde yeni bir iş bulmaları için kullandıkları bir izin türüdür. Bu izin sayesinde işçiler yeni bir iş arayabilir, iş görüşmelerine katılabilir ve benzeri faaliyetlerde bulunabilir. Bu süreçte potansiyel iş fırsatlarını değerlendiren işçi, iş arama iznini ihbar süresi ve mesai günlerinde kullanabilir.

İş Arama İzni Kimler için Gerekli?

İş arama izni, belirli şartlar altında çalışan işçiler için gerekli ve önemli bir hak olarak öne çıkar. Belirsiz süreli sözleşmeyle çalışan işçiler, bu izin hakkını kullanabilir. Geçici süreyle çalışanlar veya deneme sürecinde olanlar ise bu haktan yararlanamaz. Yani bu haktan yararlanabilmek için yasal koşullara uygun ve kayıtlı olarak çalışmak gerekir. İşçiler ihbar süresinde iş arama izni kullanabilir.

İş arama iznini hem iş sözleşmesi feshedilen işçiler hem de iş sözleşmesini feshetmek isteyen işçiler kullanabilir. Her iki durum için de sözleşmeyi fesheden tarafın, karşı tarafa ihbar süresi vermesi gerekir. İşten çıkarmada ve istifada iş arama izni kullanabilmenin şartı, ihbar süresi bildiriminde bulunmaktır.

İş Arama İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yeni iş ararken iş arama izni kullanmak isteyen işçilerin, öncelikle başvuru yapması gerekir. İş arama izni toplu kullanma veya belirli aralıklarla kullanma için şu adımları takip ederek başvuru yapılır:

  • İşçinin ilk olarak ihbar süresi içinde olması gerekir. Dolayısıyla iş sözleşmesinin feshedileceği bildirilmelidir.
  • Çalışan, iş arama iznini kullanmak istediğini iş arama izni dilekçesi ile işverene bildirmelidir.
  • Mesai saatleri içinde günde 2 saatten az olmamak şartıyla iş arama izni kullanılabilir. Çalışan, bu izni günlük veya toplu olarak kullanabilir. İhbar süresinde iş arama izni toplu kullanma söz konusuysa bunu işverene bildirmek gerekir.
  • İş arama izni, çalışanın mesai saatleri içinde kullanılmalıdır.
  • Çalışan iş arama izni süresince tam ücret alır. İşverenin, bu izin sürecinde işçiye çalışıyormuş gibi kesinti yapmadan ödeme yapması zorunludur.

İş Arama İzni Nasıl Hesaplanır?

İş arama izni hesaplama işlemi yapabilmek için öncelikle işçinin ihbar süresini bilmek gerekir. Çünkü çalışma süresine bağlı olarak ihbar süresi değişiklik gösterir. Bu da kullanılabilecek iş arama izni hakkını etkiler. Yani iş arama izni kaç gün sorusuna, her işçi için farklı yanıt verilebilir. İş arama izni hesaplamasıyla ilgili önemli bilgiler şunlardır:

  • İş arama izni, ihbar süresi boyunca geçerlidir ve işçilerin çalışma süresine göre ihbar süreleri aşağıdaki gibidir:
Çalışma Süresiİhbar Süresi
6 aydan az14 gün
6 ay – 1,5 yıl arası 28 gün
1,5 yıl – 3 yıl arası42 gün
3 yıldan fazla56 gün
  • İş arama izni, ihbar süresi boyunca her iş günü en az 2 saat olmalıdır.
  • İşçi, iş arama iznini ister günlük ister toplu kullanabilir. Toplu kullanım için önceden işverene bildirimde bulunmak gerekir. Toplam iş arama izni süresi, ihbar süresi içindeki gün sayısıyla çarpılarak bulunur.
  • İş arama izni formülü; “İhbar Süresi x 2 = Toplam İş Arama İzni Saati”

İhbar süresi iş arama izni hesaplama örneği; hem günlük hem de toplu kullanım için aşağıda verilmiştir:

  • İş yerinde 1 yıldır çalışan bir işçi olsun. İhbar süresi 28 gündür ve her gün 2 saat iş arama izni vardır. Eğer günlük olarak kullanacaksa;

o   28 x 2 = 56 saat

  • Bir iş yerinde 3 yıldır çalışan bir işçinin, ihbar süresi 56 gündür. İş arama iznini toplu kullanmak isteyen bu işçinin toplam iş arama izni saati;

o   56 x 2 = 128 saat

İş Arama İzni Nasıl Kullanılmalı?

https://www.shutterstock.com/image-photo/businesswoman-hands-working-stacks-paper-files-2197526607

İş arama izni süresi, günlük olarak 2 saatten az olamaz. İhbar süresi boyunca işçi, her gün en az 2 saat olacak şekilde bu izni kullanabilir. Eğer isterse, ihbar süresi boyunca kullanabileceği iş arama iznini toplu olarak da kullanabilir. Ancak bunun için işverene bildirimde bulunması gerekir.

Çalışan iş arama izni aldıysa, bu süre zarfında yeni iş görüşmelerine katılmalı ve başvurular yapmalıdır. Bu sayede işten ayrılmadan önce yeni bir iş bulabilme fırsatını iyi değerlendirerek işsiz kalma riskini ortadan kaldırabilir. Ayrıca iş arama izni süresinde yaptığı izinlerden dolayı herhangi bir ücret kesintisi yapılmaz. Çünkü bu, işçinin yasal bir hakkıdır ve ücretini tam olarak alır. Aynı zamanda çalışan, izni kullanmak yerine iş arama izni ücreti ödenmesini talep edemez; talep etse de işveren bunu ödemek zorunda değildir.

İstifa Eden Kişi İş Arama İzni Kullanabilir mi?

https://www.shutterstock.com/image-photo/choice-find-your-way-concept-businesswoman-2014736918

İstifa eden bir işçi, ihbar süresine uymak şartıyla iş arama izni kullanabilir. Bu izin, işten ayrılan çalışanın yeni iş bulma sürecini kolaylaştırmak adına işçiye tanınan yasal bir haktır. Dolayısıyla işi kendi isteğiyle bırakan kişiler de bu haktan yararlanabilir. Buradaki tek şart, iş arama izni kaç saat sorusunun yanıtını bulabilmek için ihbar süresini bilmek ve izni bu süre içinde kullanmaktır.

Şirketinizin verimliliğini artırmak, çalışanlarınızla maksimum iletişim halinde olmak ve zaman yönetimini tek panelden yapmak için yeni nesil İK uygulaması, Passgage’i tercih edebilirsiniz. İK konusunda önemli araçlar sunan Passgage ile zaman yönetimi, performans yönetimi ve çalışan katılımında bir adım önde olun!

Popüler İçerikler
Bizi Takip Edin
Popüler İçerikler