Passgage logosu tamamen beyaz yazı ve beyaz simgeden oluşuyor
Çeşitli iş pozisyonlarında 1.000'den fazla tam zamanlı çalışanın katıldığı ankette, yönetim kademesinde olmayan çalışanların %43'ü, kurumlarının terfi kararlarında şeffaflıktan yoksun olduğunu belirtiyor.
Bu İçeriği Paylaş

Her 4 çalışandan biri yöneticilerinin önyargısının performans değerlendirmelerini olumsuz etkilediğini düşünüyor!

Passgage Content Team

Passgage Content Team

İçerik Başlıkları

İşyeri eşitliği analiz platformu Syndio’nun 30 Kasım tarihli raporuna göre, tam zamanlı çalışanların %25’i performans değerlendirmelerinin yöneticilerinin kişisel ön yargılarından olumsuz etkilendiğini bildirdi. Anket sonuçlarına göre Asyalı çalışanlar, beyaz çalışanlara kıyasla performans değerlendirmelerinin yönetici önyargılarından etkilenme olasılığının %54 daha yüksek olduğunu düşünürken, LGBTQ+ çalışanlar ise ön yargıya bağlı etki olasılığının %35 daha yüksek olduğunu düşünüyorlar.

Çalışma ekonomisti ve Syndio’nun baş müşteri sorumlusu Katie Bardaro, yaptığı açıklamada, “Bu bulgular zaten bildiğimiz bir şeyi pekiştiriyor: sadece ön yargı karşıtı eğitimlerin verilmesi çalışma kurallarına yaklaşım konusunda işe yaramıyor. Liderler ve yöneticiler de insan ve ön yargıları karar alma süreçlerine yansıtıyorlar” dedi.

Çeşitli iş pozisyonlarında 1.000’den fazla tam zamanlı çalışanın katıldığı ankette, yönetim kademesinde olmayan çalışanların %43’ü, kurumlarının terfi kararlarında şeffaflıktan yoksun olduğunu belirtmiş.

Diğer yandan, şirketlerin %60’ı, geleneksel tek seferlik yıllık performans değerlendirme sürecini kullanırken %38’i ise yılda iki veya daha sık aralıklarla belirlenen bir değerlendirme süreci kullanıyor.

Yıllık performans değerlendirmeleri, dar kapsamlı ve zaman kısıtlı yapıları nedeniyle son yıllarda eleştirilere maruz kalmıştı. HR Dive’a konuşan uzmanlar, diğer yöntemlerin çalışanların güçlü yönlerini, yeteneklerini, tercihlerini ve bağlılık alanlarını daha iyi yakalayabileceğini ifade ediyor.

LifeLabs tarafından düzenlenen bir panelde ise İnsan Kaynakları uzmanları, bu konuda tutarlı bir geri bildirim kültürü yaratmanın yardımcı olabileceğini söyledi. Çalışanlar ve yöneticiler düzenli görüşmeler yoluyla beklentilere, hedeflere ve stratejilere odaklanarak herkes için en daha iyi sonuçlara ulaşabilirler.

Çalışanları konuşmaları için güçlendirmek aynı zamanda değerlendirmeler sırasında psikolojik güvenliği de destekleyebilir. Deneyimlerini ve yapıcı geri bildirimlerini paylaşabileceklerini hisseden çalışanlar, zorluklar ve fırsatlar konusunda da daha açık olacaklardır. Bu da çalışanların hem eleştirilere açık hem de güven ve bağlılık seviyeleri yüksek bir profile dönüşmelerine yardımcı olacaktır.

Referanslar:

HR Drive, “Why some employers are scrapping the annual review”

Syndio, “1 in 4 Employees Say Their Supervisor’s Bias Negatively Impacts Their Performance Review”

 

Popüler İçerikler
Bizi Takip Edin
Popüler İçerikler