Passgage logosu tamamen beyaz yazı ve beyaz simgeden oluşuyor
Sağlıklı ve düzenli bir sindirime sahip olmak, genel sağlık durumumuzu, enerji seviyemizi ve hatta duygusal durumumuzu olumlu yönde etkileyebilir.
Bu İçeriği Paylaş

Çalışan Bağlılığı Nedir? Çalışan Bağlılığının Önemi

Passgage Content Team

Passgage Content Team

İçerik Başlıkları

Çalışanlar, her gün iş yerleri için organizasyonu ve başarıyı etkileyebilecek sayısız karar alır ya da eylemlerde bulunur. Bu nedenle çalışanın işletmeye kendini gerçekten bağlı hissetmesi, eylemlerini veya kararlarını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir. Dünya çapında çalışanların yalnızca %23’ünün kendilerini iş yerlerine bağlı hissetmeleri ise bu konunun üzerinde daha fazla strateji geliştirilmesi gerektiğini kanıtlar. Gelin, çalışan bağlılığının ne olduğu, önemi, ölçme ve geliştirme yöntemleri hakkında çok daha fazlasını birlikte keşfedelim.

Çalışan Bağlılığı Nedir?

Konuyla ilgili detaylara inmeden önce çalışan bağlılığı nedir sorusuna cevap vermekte fayda var. Çalışan bağlılığı, en kısa tanımıyla işletmenin misyonunu ilerletmek üzere iş gücünün coşku ve tutkuyla katılım sağlamalarını ifade eder. Bilinenin aksine bağlı çalışan ve mutlu çalışan, eş anlamlı değildir. Çalışanların memnuniyet ya da üretkenlikleri her zaman bağlılıkla sonuçlanmayabilir. Çalışan, bir iş yerindeki takım arkadaşlarıyla, yöneticileriyle ve organizasyonun kendisiyle hem duygusal hem de zihinsel olarak bağ kurabildiği takdirde bağlılıktan söz edilir. 

İş gücünün bağlılığını değerlendirmek için bütünsel bir bakış açısıyla hareket etmek gerekir. İşletmeler genellikle çalışan bağlılığı anketi gibi çeşitli boyutlarda hazırlanan kompleks ölçeklerle değerlendirme yaparak sonuçlar doğrultusunda strateji belirler. Bunun dışında yüz yüze görüşmeler, çıkış mülakatları, müşteri geri bildirimleri ya da işi bırakma verileri de bağlılığı ölçmek için kullanılan metrikler arasında yer alır. 

Çalışan Bağlılığını Etkileyen Faktörler 

Çalışan bağlılığı, işletme literatüründe çok boyutlu bir şekilde değerlendirilen davranışsal bir alandır. Bu nedenle kavramı incelerken etkileyen faktörleri de bütünsel şekilde ele almak gerekir. Ekipleri gerçekten işlerine dahil eden unsurları bilmek, işletmelerin doğru stratejiler belirlemesinin ilk adımıdır. Aşağıdaki listede çalışan bağlılığını etkileyen faktörler söz konusu olunca en çok ele alınanları bulabilirsiniz:

  • İlham Verici Liderlik: Ekipleri ya da bireyleri iş yerlerine bağlayan en güçlü faktörlerin başında ilham verici liderler gelir. Güvenilir, heyecanlı, motive edici, destekleyici ve sadık liderler çalışanları cesaretlendirerek işletme misyonunun gerçekten bir parçası olabilmelerine katkı sağlar.
  • Otonomi: Çalışanlar, güçlü ve destekleyici bir liderle çalışmaktan hoşlansalar da işletme misyonuyla uyumlu olduğu sürece nihai kararlarını kendileri almak isterler. İş gücüne kendi seçimlerini yapma özgürlüğü veren işletmelerin çalışan bağlılığı konusunda daha başarılı olduğu gerçektir. 
  • Açık ve Kolay İletişim: Çalışanların kendilerini ya da sorunlarını kolayca ifade edebilmeleri için işletmelerde açık iletişim kanalları bulunması önemlidir. Böylece ekipler, işletmenin hedeflerine ulaşmak için kendilerini iş yerinin bir parçası olarak görebilirler.
  • Büyüme Fırsatı: Bir çalışanı iş yerine gerçekten bağlayan en önemli faktörlerden biri de büyüme fırsatı sunmasıdır. İnsan kaynağını geliştirmeyi gerçekten önemseyen kuruluşlar, katılım artabileceği ve ekiplerin kendilerini ait hissedebilecekleri verimli bir kültür yaratır. 
  • Adil ve Eşit Kültür: İş yerinin tüm çalışanlarına sosyal, ekonomik, kültürel ya da fırsatlar açısından eşit davranması bağlılık açısından son derece önemlidir. İş tanımı, kimlik ya da statüden bağımsız olarak adil ve eşit bir organizasyonda çalışan bireyler, kendilerini kolayca bağlı hissedebilirler. 

İş-Yaşam Dengesi Çalışan Bağlılığını Nasıl Etkiler?

Günümüzün yüksek teknolojili atmosferinde kişisel ve profesyonel hayatı dengelemek bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu nedenle çalışan bağlılığı için dengeli bir iş-yaşam kültürü oluşturmak artık bir gerekliliktir. Sağlıklı bir iş yaşam dengesini destekleyen işletmeler, iş gücüne bütün bir varlık olarak iş yerine katılma imkânı verir. Dengeli iş-yaşam kültürüne sahip iş yerlerinde çalışanlara rolleri üzerinde özerklik ve otonomi verilerek işlerini yapmaları için güven ortamı sağlanır. Hem iş yerinde hem de özel hayatlarında kendi dengelerini kurma özgürlüğüne sahip olan bireyler, şirketlerine daha yüksek katılım ve bağlılık gösterebilirler. 

https://www.istockphoto.com/tr/foto%C4%9Fraf/mixed-group-of-business-people-sitting-around-a-table-and-talking-gm1392016982-448416692?searchscope=image%2Cfilm

Çalışan Bağlılığı İyileştirme Stratejileri

Çalışan bağlılığı, işletmelerin yüksek performanslarını ve başarılarını besleyen en önemli faktörler arasında yer alır. Bu nedenle dünya çapındaki akademisyenler, psikologlar ve İK uzmanları çalışan bağlılığı nasıl arttırılır konusunda yeni stratejiler geliştirmeye devam ederler.  Bağlılığı artırmak, pek çok işletmeye karmaşık gelebilir. Ancak bazı iyileştirme stratejilerinin tüm dünyada iyi sonuçlar verdiğini unutmamak gerekir. İşletme genelinde bağlılığı en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olacak stratejilerden en önemlilerini aşağıdaki listede bulabilirsiniz: 

  • İş Yaşam Dengesini Geliştirmek: Bir önceki bölümde de bahsedildiği gibi günümüzde çalışanların en önemli ihtiyaçları arasında dengeli bir iş-yaşam kültürü gelir. Bu, çalışanların tükenmişlik sendromu yaşamadan daha coşkulu ve tutkulu şekilde iş yerlerine bağlı olmalarına katkı sağlar.
  • Destekleyici Bir Kültür Oluşturmak: Kapsayıcı ve destekleyici bir organizasyon kültürü yüksek çalışan bağlılığı ile doğrudan ilişkilidir. Bunun için işletmelerin çalışanlarını oldukları gibi kabul ettikleri ve gelişimleri için her türlü kaynakla destek olduklarını hissettirmeleri gerekir. 
  • Olumlu Geri Bildirim Vermek: Çalışanların iş yerlerine bağlı kalabilmeleri için güçlü yönlerinin takdir edildiğini bilmelerini sağlayacak olumlu geri bildirim döngüsü oluşturulmalıdır. Takdirler aynı zamanda çalışanların kendilerini değerli hissetmelerini sağlayarak iş yerlerine olan coşkularını yükseltebilir. 
  • Rekabetçi Maaş ve Yan Haklar Sunmak: Sosyal haklar kadar rekabetçi maaşlar ve yan haklar da çalışanları elde tutmak için olmazsa olmaz stratejiler arasında yer alır. Ücret aralıklarının sık sık yükseltilmesi ve çalışanların hangi yan haklardan yararlanmak istedikleri konusunda fikirlerinin alınması, bağlılığı teşvik edebilir. 

Çalışan bağlılığını artırmak için sürdürülebilir katılımı desteklemek, iş gücünü gerçekten misyonun bir parçası haline getirmek ve değer veren bir organizasyon kültürü oluşturmak gerekir. Passgage, organizasyon kültürünü geliştiren etkili çözümlerle çalışanlarınıza şirketinizin bir parçası olduklarını hissettirme şansı verir. Siz de organizasyon kültürünüzü daha bağlı çalışanlar oluşturmak üzere dönüştüren Passgage çözümleri ile kârlılığınızı ve verimliliğinizi yükseltin!

Popüler İçerikler
Bizi Takip Edin
Popüler İçerikler