İnsan kaynakları alanında sıkça duyulan kavramların başında çalışan bağlılığı gelir. Çalışan bağlılığı, işyeri kültürü ve şirketin başarısı gibi kritik konularda önemli bir rol oynar. Çalışan bağlılığını en doğru şekilde anlamak, bu konuyu etkileyen faktörleri tespit edebilmek ve bu bağlılığı arttırmak uzun vadede iş yerleri için olumlu sonuçları beraberinde getirir.
İçerik Tablosu
Çalışan Bağlılığı Nedir?
En basit tanımı ile çalışan bağlılığı, bir işyerindeki tüm personellerin kendini o iş yerine ait hissetmesidir. Bahsi geçen aidiyet, şirketin personeli olmaktan daha öte bir kavramdır. Bu duygu, çalışanların yaptıkları işe motive olmasını ve görevlerinde daha yüksek performans sergilemeye odaklanmasını sağlar. Çalışan bağlılığına gerekli özeni gösteren ve buna yönelik çalışmalarda bulunan iş verenler, sektörlerinde daha başarılı noktalara ulaşabilir. Bu noktada çalışan bağlılığını artırmak için söz konusu bağlılığı etkileyen faktörleri kapsamlı bir şekilde anlamak ve buna yönelik stratejiler yürütmek oldukça önemlidir.
Çalışan Bağlılığını Etkileyen Faktörler
Çalışanların, iş yerlerine olan bağlılığını etkileyen pek çok faktörün varlığından söz edilebilir. Her şirketin çalışma sistemi ve çalıştığı alan farklı olduğundan şirket özelinde, bazı değişkenler ortaya çıkabilir. Genel olarak etkili olduğu bilinen ve her işyerinde uygulanabilecek aksiyonlar ise şu şekilde sıralanabilir;
- Etkili Oryantasyon Süreci: İşe yeni başlayan bir çalışanın, iş süreçlerine ve diğer çalışanlara adapte olması için desteğe ihtiyacı olabilir. Bunun için şirketin çeşitli departmanlarının ortaklaşa bir çalışma yürütmesi gerekir. Çalışanın hızlı bir şekilde işe alışması hem daha pozitif bir ortamının oluşmasına hem de yapılan işin daha hızlı ve verimli ilerlemesine yardımcı olur.
- Şirket İçinde Şeffaflık: Her şirkette zaman zaman değişiklikler veya büyük kararlar söz konusu olabilir. Bu süreçlerden çalışanların şeffaf bir şekilde haberdar edilmesi, onların şirkete duyduğu güveni ve aidiyeti arttırabilir.
- Çalışanların Görüşlerinin Dikkate Alınması: Şirket içi düzenlemelerde çalışanların geri bildirimlerinin alınması, çalışanların kendilerini değerli hissetmelerini ve fikirlerinin dikkate alındığını görmelerini sağlar.
- Başarının Takdir Edilmesi: Küçük veya büyük başarıların fark edilmesi, çalışanların başarıya teşvik edilmesinde etkin rol oynar. Bu aşamada çalışanların başarısını takdir eden uygulamalar ve kişisel tebrikler devreye girebilir.
- 360 Derece Geri Bildirim Sağlanması: İş yerlerinde çalışanlara, yöneticiler tarafından geri bildirim verilmesi alışılmış bir pratiktir. Bunun yanı sıra yöneticilerin, yönetim ve iletişim şekli gibi konular hakkında çalışanlardan geri bildirim istemesi de oldukça önemlidir. Bu sayede çalışanlar kendilerini güvende ve huzurlu hissedebilir, şirkete olan bağlılığını artırabilir.
İş-Yaşam Dengesi Çalışan Bağlılığını Nasıl Etkiler?
İş-yaşam dengesi, tüm dünyada titizlikle ele alınan konular arasında yer alır. Özellikle son yıllarda uzaktan veya hibrit olarak çalışma düzenine geçilmesi, çalışanlarda iş-yaşam dengesinin bozulması riskini beraberinde getirir. İş yaşam dengesinin bozulması; çalışanlarda tatminsizliğe, iş performansının düşmesine ve çalışan bağlılığının azalmasına neden olabilir. Bu nedenle iş ve özel yaşamın dengeli olması sektöründe lider konumda yer alan şirketlerin dikkat ettiği detaylar arasında yer alır. Bunun yanı sıra çalışanların gözünde iş yaşam dengesini kolaylaştıran şirketler daha çok talep görür. Çalışanlar iş yaşam dengesini en iyi şekilde kuran şirketlere yönelmek isteyebilir. Özel hayat ile iş hayatının ayrımını yapabilmek, bazı çalışanlar için maddi getiriden daha önemli olabilir.
Çalışan Bağlılığı İyileştirme Stratejileri
Çalışan bağlılığını artırmak için şirketler, her geçen gün farklı yöntemler dener. Şirket içinde ilerleyebilme potansiyeli, çalışan bağlılığı konusunda önemli bir rol oynar. Profesyonel anlamda kendini geliştirmek isteyen çalışanlar, şirketlerinden zaman içerisinde yükselebileceği fırsatlar ve yeni beceriler geliştirmek için çeşitli imkânlar bekleyebilir. Bu noktada şirket içi eğitimler düzenlenmesi ve potansiyel terfilerin öncelikle şirket içindeki çalışanlar ile değerlendirilmesi büyük önem taşır.
Çalışanlara kendilerini güvende ve huzurlu hissedecekleri bir iş ortamı hazırlamak, çalışan bağlılığını olumlu yönde etkileyen faktörlerden biridir. Görüşlerini, rahatsızlıklarını ve yaşadığı problemleri ilgili birimlerle açıkça paylaşabilen çalışanların, çözüm odaklı ve pozitif bir tavır ile karşılanması şirkete olan bağlılığı doğrudan etkiler. Ancak her sektörün ve şirketin kendine has bir kültürü ve çalışma sistemi olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle genel geçer yöntemlerin yanı sıra ,iş yerinin de çalışanlarının bu konudaki görüşlerini alması oldukça önemlidir.
Şirket içi iletişimi kuvvetlendirerek çalışan bağlılığını artırmak isteyenler, çalışanların şirkete ve çalışma süreçlerine dair görüşleri hakkında bilgi edinmek için anket oluşturulabilir. Bu anketle birlikte çalışanların şirkete dair olumlu ve olumsuz buldukları unsurlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Buna bağlı olarak çalışanların, şirketten beklentilerine dair oldukça önemli içgörüler de elde edebilirsiniz.