Passgage logosu tamamen beyaz yazı ve beyaz simgeden oluşuyor
İnsan kaynakalarında 2024 öncelikleri
Bu İçeriği Paylaş

2024’te İK Profesyonellerini Bekleyen Öncelikler

Passgage Content Team

Passgage Content Team

İçerik Başlıkları

Değişen çalışma kültürü, yeni teknolojiler, insan kaynaklarında yeni eğilimler ve trendlerle 2024, insan kaynakları profesyonelleri için zorlayıcı ancak bir o kadar da ufuk açıcı bir yıl olacak. Gartner’in 40 ülkeden 500’den fazla ik yöneticisiyle yaptığı kapsamlı araştırma, liderleri bekleyen 5 zorluğa ve bu zorlukları aşmada yardımcı olacak yeni stratejilere ışık tutuyor.

İşte liderlik ve yönetici gelişiminden organizasyon kültürüne, ik teknolojilerinden değişim yönetimi ve kariyer yönetimine 2024’te ik profesyonellerini bekleyen 5 öncelik:

1. Lider ve Yönetici Gelişimi

“İnsan kaynakları profesyonellerinin %75’i yöneticilerin sorumlulukları sebebiyle bunaldığını söylerken %73’ü yöneticilerin bu değişimi yönetecek donanıma sahip olmadığını söylüyor.”

Çoğu şirket beceri geliştirme programları, üretkenliği artıracak yeni teknolojiler ve kapsamlı refah programları ile artan sorumluluklarla boğuşan yöneticilere destek olmaya çalışıyor.  Ancak, bu önemli yatırımlara rağmen çalışanların %50’si, yöneticilerinin gelecekteki iki yıl içinde takımlarını başarıya götürme konusundaki yeteneklerine güvenmiyor.

İK yönetivcilerinin %73’ü yöneticilerin değişimi yönetecek donanıma sahip olmadığını söylüyor.

2. Kurumsal Kültürün Güçlendirilmesi

“İnsan kaynakları profesyonellerinin %41’i hibrit çalışma nedeniyle kurum kültürünün zayıfladığını söylerken %47’si istenen kültüre ulaşmak için değişimi nasıl yönlendireceklerini bilmiyor.”

Yüz yüze iletişimin, ofislerde geçirilen zamanın azalması ve çalışan ekosistemlerinin daralması işyerlerindeki geleneksel kültürel deneyimi sarstı. Kültürün hibrit bir dünyada başarılı olabilmesi için liderlerin, çalışanları bu kültürle uyumlu hale getirmek ve kurum etrafında birleştirmek için beklemekten fazlasını yapması gerekiyor.

Bunu başaran şirketlerin ise çözümü oldukça basit. Çalışanların mikro kültürler oluşturmaları için onları teşvik eden insan kaynakları yöneticileri, kurum kültürünün bir bütün olarak tüm iş süreçlerinde bulunmasının çalışanlar arasında güçlü bağlar yarattığını söylüyor.

Çalışan bağlılığının yeni dünyanın önceliklerinden biri olduğu Passgage, çalışan bağlılığı modülü ile; insan kaynakları profesyonellerinin şirket içi sosyal ağ kurarak paylaşım yapabilecekleri, anket ve geri bildirim araçları ile fikirlerinin değerli olduğunu hissettikleri bir platform sunmalarına olanak sağlıyor.

Haydi tanışalım: https://passgage.com/demo-talep

İnsan kaynakları profesyonellerinin %41’i hibrit çalışma nedeniyle kurum kültürünün zayıfladığını söylüyor.

3. İK Teknolojilerinde Yenilik

“İnsan kaynakları profesyonellerinin %60’ı, yükselen teknoloji trendlerinin etkisi konusunda kararsızken, %56’sı mevcut kullandıkları teknoloji çözümlerinin gelecekteki ihtiyaçlarına yeterli cevap veremeyeceğini ifade ediyor.”

İK liderleri sürekli değişen bir ortama uyum sağlamak amacıyla giderek karmaşıklaşan bir teknoloji portföyünü yönetmek durumunda. Üretkenliği artırmak için özellikle yapay zekâ etrafında artan bir heyecan olsa da İK fonksiyonları bu uygulamaya hazır değil. Bu sebeple hedefleri doğru belirlemek ve doğru teknolojileri seçmek her zamankinden önemli.

Tıpkı Passgage gibi! Kurumunuzun ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen Passgage; sizi yazılım kalabalığı içinde bunaltmadan insan kaynağınızı etkili bir şekilde yönetmenize olanak tanıyor.

Doğru teknolojiyi seçmek de en az teknolojiyi kullanmak kadar önemli. İK liderlerinin %76’sı, yapay zekayı iş süreçlerine entegre etmemenin onları geride bırakacağına inanıyor.

4. Değişim Yönetimi

“İnsan kaynakları profesyonellerinin %77’si çalışanlarının değişim yorgunluğu hissettiğini söylerken, %82’si yöneticilerin bu değişime liderlik edebilecek donanıma sahip olmadığını düşünüyor.”

Değişiklikler hem geleneksel olanı zorladığından hem de sürekli olduğundan çalışanlar için oldukça zorlayıcı olabiliyor. Değişim yorgunluğunun çalışanların refahı ve üretkenliği üzerindeki zararlı etkilerine rağmen, çalışanların yalnızca %8’i yöneticilerinin bunu aktif olarak yönetme planı olduğuna güveniyor.

Değişim yönetimlerinin yalnızca yarısının başarılı olduğuna dair öne çıkan veriler “X Eğitim” formülünün yeterli olmadığını gösteriyor. Bu durumda insan kaynakları profesyonellerinin değişim yorgunluğu risklerini önceden planlaması ve başarılı bir dönüşüm sağlamak için yorgunluk yönetimini planlarına dahil etmeleri gerekiyor.

Değişim yönetimi ile ilgili yapılan çalışmalar, yalnızca yarısının başarılı olduğunu ortaya koydu.

5. Kariyer Yönetimi ve İç Hareketlilik

“İK liderlerinin %89’u kuruluşlarındaki kariyer yollarının birçok çalışan için belirsiz olduğuna inansa da %66’sı aynı kurumdaki kariyer fırsatlarının çalışanlar için zorlayıcı olmadığı konusunda hemfikir.”

Hızla değişen iş ve çalışan ihtiyaçları nedeniyle geleneksel kariyer haritaları artık iş gereksinimlerini veya çalışanların beklentilerini karşılamıyor. Zaten aşırı rekabetçi olan işgücü piyasasına artan işten ayrılma oranları da eklenince, çalışanların kariyer gelişimini nasıl destekleyebileceklerini bulmaya çalışan İK liderleri için belirsizlik artıyor.

Başarılı şirketler ise bu duruma işi kısa döngülere ve sık tekrarlara bölerek kariyer yolculuklarını çalışanların ilgi hedef ve becerileriyle uyumlu hale getirerek cevap veriyor. Bu yöntem çalışanların yalnızca kariyerler hakkında bilgi sağlamaktan ziyade deneyim oluşturmalarına yardımcı olacak araçlar da sağlayarak yetenek yönetiminde fark yaratıyor.

REFERANSLAR:

Gartner, “Top 5 Priorities for HR Leaders in 2024

Popüler İçerikler
Bizi Takip Edin
Popüler İçerikler