İçerik Tablosu
“X, Y derken bir de Z kuşağı çıktı başımıza” dediğinizi duyar gibiyiz… Ama bir düşünün. Onlara da yazık. Z kuşağı aşağı, Z kuşağı yukarı derken neredeyse uzaylı muamelesi gördüler. Oysa yalnızca öncekilerden biraz daha farklı bir dünyanın içine doğdular. Üstelik eğer onları doğru anlarsanız, epey de parlak çocuklar.
1. Yeniliğe her zaman açıklar
Kelimenin tam anlamıyla yepyeni bir çağın içine doğdukları için yeniliğe her zaman açıklar. Yeni bir fikri, teknolojiyi, girişimi içtenlikle destekler ve kolayca ayak uydururlar. Hatta bunu ortaya atan ilk kişi olma ihtimalleri yüksektir. Ofise her gün yeni bir kıyafetle gelmeleri de bundan olabilir…
2. Çabuk öğrenirler
Bilgiye nasıl ulaşacaklarını çok iyi bildikleri için hızlı öğrenirler. Leb demeden leblebi fabrikasını kurarlar. İyi taraflarından kalktıkları bir günse, SWOT analizini bile çıkarırlar.
3. “Bilmiyorum” demezler
Bilmemek sözlüklerinde yoktur. Çaktırmadan internetten bakıp iyi biliyormuş gibi davranabilme yeteneğine sahiptirler. Ama bu her zaman bilmişlik anlamına gelmez. Yukarıda da belirttiğimiz üzere arayı kapatır, hızlı öğrenirler.
4. Özgürlüklerine düşkündürler
Büyüdüklerinde uçan arabalara bineceklerini düşündüklerinden olsa gerek, özgürlüklerine pek düşkünler. Zaman içinde bildiğimiz anlamdaki ofis ortamını tamamen dönüştürecekleri kesin. Hatta girdikleri işlere hibrit çalışmayı öğreterek buna çoktan başladılar bile.
5. Teknolojiyle araları iyi
En yeni Iphone’u ilk onlar alır, yapay zekayı tüm ofise onlar öğretirler. Tek handikapları, Excel’le aralarının kötü olması. O kadar kusur da olsun diyelim…
6. Çabuk sıkılırlar
Konudan konuya atlarlar. Aynı koltukta 15 dakikadan fazla oturamazlar. Daima yeni bir işin peşinden koşarlar. Bu yüzden ilk etapta mükemmel birer iş arkadaşı olsalar da zaman içinde başka alanlara yönelme olasılıkları yüksektir.
7. Her zaman kısa bir yol ararlar
Kopyala-yapıştır değil, CTRL-V yaparlar. Daima minimum zaman ve emek harcayarak maksimum verim almanın yollarını ararlar. Çoğunlukla da bulurlar.
8. İletişim yöntemleri farklıdır
Mesela kahve alırken size de isteyip istemediğinizi sormak yerine Instagram’dan ofisteki kahve molalarıyla ilgili komik bir reel atabilirler. Bu onların “Sen iyi bir çalışma arkadaşısın” deme şekli olabilir. Karşılığında sizin de bir reel göndermenizi şiddetle tavsiye ederiz.
9. Özgüvenliler
Risk almaktan, topluluk önüne çıkmaktan, hatta rezil olmaktan bile çekinmeyebilirler. Bu özgüven bazen dışarıdakilere abartılı gelebilir. Ama doğru yönlendirildiğinde hem kendilerine hem de ekibe katkı sağlayacaktır.
10. Gerçekten yaratıcılar
Yeni çağda bilgiye ulaşmak kolaylaştıkça onu işlemek değer kazandı. Hal böyle olunca bilgi tek başına bizim Z kuşağına yetmedi. Yaratıcılık bu kuşakta bir yetenek işi değil, bakış açısı haline geldi. Bize sorarsanız çok da iyi oldu.
Bonus: Komikler.
Ama bu mizahın ne kadarı kendi zekalarının ürünü ne kadarı ise sizin hiç bilmediğiniz sosyal mecralardan devşirilmiş, orasını hiçbir zaman bilemeyebilirsiniz…