İçerik Tablosu
İletişimsizlik, nam-ı diğer tüm sorunların başlangıcı. Kaybedilen savaşlardan sona eren evliliklere kadar pek çok durumda sorunun ilk domino taşı genelde iletişimsizlik oluyor. İletişimsizlik iş yerimize yansıdığında, burada da küçük çapta boşanmalar ve savaşlar görmek mümkün desek abartmış olmayız. Bu nedenle işler çığırından çıkmadan iletişimsizliğin nedenlerini anlamak ve müdahale etmek kritik.
1- Bağlamı Gözden Kaçırmak
Soruyu “Neler oldu?” yerine “Kim, kime ne dedi?” üzerinden kurmak yapılan ilk hatalardan biri. Ortadaki sorunu çözebilmek için önce iyice anlamak gerek. Anlamak için de bağlamı tüm detaylarıyla ele almak. Örneğin, iki kişi arasındaki sözlü bir anlaşmazlıktan bahsederken karakterlerden birinin tartışmanın yaşandığı dili o kadar da iyi bilmemesi bu özelde önemli bir konu haline gelebilir.
Olası bir kafa karışıklığını önlemek için çalışanlara soru sormaları ve çalışmalarını değerlendirmeleri için yeterli fırsat verdiğinizden emin olun. İletişim boşluklarını doldurmak için verimli bir platforma sahip olmak herkesi çok daha iyi hissettirecektir. Kimsenin çalışma hayatında herhangi bir yanlıştan dönmek için çok geç olduğu düşüncesine kapılmasını istemezsiniz.
2- Aceleci Varsayımlarda Bulunmak
İletişimsizliğin en yaygın nedenlerinden biri de acelecilik. Karşımızdaki kişinin ne söylemeye niyetli olduğunu zaten bildiğimizi varsayma eğiliminde olabiliriz. Ancak bunu cevaplamadan ya da başkalarına aktarmadan önce kastedilen anlamın gerçekten anladığımız gibi olup olmadığını kontrol etmekle yükümlüyüz. Acele edip süreçleri hızlıca ilerletmeye çalışırken teyit etmediğimiz, asla doğrulanmayan bazı şeylerin doğru olduğu varsayımı zincirleme iletişim kazalarına sebep olabilir.
3- Aktif Dinleme Konusunda Yetersiz Kalmak
İş arkadaşlarımızın söylediklerini aktif olarak dinliyormuş gibi yapsak da, aslında çoğunlukla kendi yanıtımızı planlamakla meşgulüzdür. Oysa ki aktif dinleme, karşınızdaki kişinin söylediklerine büyük bir dikkat göstermeyi ve ancak ondan sonra duyduklarınızı yorumlamayı gerektirir.
Mevcut konuşmaya odaklanırken telefonunuzu kontrol etmek, mesajlaşmak vb. gibi gereksiz kesintilerden kaçınmak önemlidir. Bu hem karşınızdakine gösterdiğiniz saygı için gereklidir hem de dinlediğinizi doğru anlamanızı sağlar. Anlamadığınızı düşündüğünüz noktada teyit etmek adına sorular sormaktan da çekinmeyin. Bu karşınızdaki dinlemediğinizi değil, aksine doğru anlamayı önemsediğinizi gösterir.
4- Çalışan Verimliliği ve Motivasyon Kaybı
İş yerinde fark edilmediğini ve hak ettiği takdiri görmediğini düşünen çalışanlar verimlilik ve motivasyon kaybı yaşamaya daha eğilimli olurlar. Bu da iletişimsizliğe giden yoldaki pek çok faktörü tetikler. Kurum içinde bir iletişim alanınız olduğundan ve çalışanlarınızı burayı kullanmaya teşvik ettiğinizden emin olun.
5- Liderlik Eksikliği
Çalışanlar işyerinde rehberlik için üstlerine bakarlar. Yöneticilerin soruları yanıtlayamaması ya da sorunları açıklığa kavuşturamaması zayıf bir liderlik örneğidir. Bu boşluktan kaynaklanan belirsizlik nedeniyle çalışanlar birbirlerine çelişkili sinyaller iletebilir. Üstelik bu sürekli yaşanan bir durum haline de gelebilir.
Yönetim kadrosu, ekibi bir bütün olarak izlemek ve potansiyel dezavantajları fark etmek konusunda ne kadar iyiyse sorunlar da o kadar hızlı çözülür. Hatta çoğu zaman durum bir soruna dönmeden bunun önüne geçilebilir.